Site Overlay

Beszélgetés Somfai Péterrel, a Gaelic Thunder technikai vezetőjével

1.      Hogyan került kapcsolatba a tánccsoporttal?

 

Először még kezdő táncos koromban, 2003-ban csatlakoztam az akkor még Irish Feet néven tevékenykedő csoporthoz. Egy hivatásos ír tánctanár budapesti tanfolyamain ismerkedtem meg a csapat több tagjával, akik felfigyeltek rám, és meghívtak a fellépő csoportjukba. Ezt a lehetőséget természetesen örömmel elfogadtam, és mintegy másfél évig szerepeltem a társulatnál. A 2000-es évek közepétől az ír edzőm is beválogatott a saját fellépő táncosai közé, ez azonban azzal járt, hogy más fellépő csoportban nem szerepelhettem, így egy időre kénytelen voltam búcsút venni az általam meglehetősen hamar megkedvelt Irish Feettől. A visszatérésre a versenyzői éveimet követően és immár hivatásos ír showtáncosként adódott alkalmam, Ambrózy Mária szakosztályvezető ugyanis – tekintettel a csoport és közöttem a távollétemben is mindvégig ápolt kapcsolatokra, valamint azt az általam bel- és külföldön megszerzett verseny- és showtáncosi tapasztalatomra – felajánlotta, hogy legyek a táncegyüttes technikai vezetője. Ezt a pozíciót 2015 decembere óta töltöm be.

 

2.      Miért vállalta el a felkínált pozíciót?

 

Több oka is volt annak, hogy igen mondtam a felkérésre. Az egyik, hogy mindig örömmel emlékeztem vissza arra az említett másfél évre, amíg a társulat tagja lehettem, és fontos volt számomra az is, hogy a jó kapcsolat megmaradt közöttünk abban az időszakban is, amikor másutt táncoltam. Egy másik okként említhető, hogy az elsősorban fiatal és tehetséges táncosokból álló fellépő csapat olyan célokat tűzött ki maga elé, amelyeket rendkívül vonzónak találtam, ráadásul megtiszteltetésnek éreztem, hogy ezeket a célokat az én vezetésemmel tartják elsősorban megvalósíthatónak. Harmadszor pedig azt kell megemlítenem, hogy a felkérés új szakmai kihívást is jelentett számomra, és ennek a kihívásnak örömmel álltam elébe.

 

3.      Említette verseny-, illetve showtáncosi múltját. Beszélne nekünk bővebben erről?

 

Természetesen. 2005 és 2009 között vettem részt szólótáncosként nemzetközi írtánc-bajnokságokon, amelyeken 16 első helyezést értem el számos egyéb dobogós helyezés mellett. A 2008. évi hágai Európa-bajnokságon kvalifikációt szereztem a következő évi philadelphiai világbajnokságra is. 2010-ben felvételt nyertem az írországi központú Gaelforce Dance című táncprodukcióba, később pedig a Dance Masters – Best of Irish Dance című előadásba is, amelyekkel 2016-ig összesen mintegy 170 előadáson léptem fel.

 

4.      Melyek voltak azok a célok, amelyeket különösen vonzónak talált, amikor megkapta a technikai vezetői felkérést?

 

A csoport már hosszabb ideje tervezi egy egész estés önálló táncprodukció megvalósítását, amellyel országszerte vállalna fellépéseket. Ennek az előadásnak a „színpadi része” immár az én hatáskörömbe tartozik. Habár az egyik szólótáncos szerepét is be fogom tölteni a műsorban, a legfőbb motivációt mégsem ez jelenti számomra, hanem az, hogy a koreográfiák megalkotása és tulajdonképpen az egész produkció összképének kialakítása során kivitelezhetem azokat az elképzeléseimet, amelyek már évek óta formálódnak a fejemben. Ezen kívül nagymértékben inspirál az is, hogy láthassam a saját kezem munkáját a táncosaim fejlődésében, akik rendkívüli lelkesedéssel és erőbedobással edzenek azért, hogy a lehető legjobbjukat nyújthassák a színpadon.

 

5.      Tradicionális vagy attól némiképpen elszakadó, modernebb irányvonalat képvisel majd a csoport az ír tánc terén az Ön vezetése alatt?

 

A csoport jellemzően az ír tánc hagyományos változatát művelte megalakulásától fogva, de korlátozott mértékben megjelentek modern elemek is a koreográfiáikban, mint például kéz- és fejmozdulatok. Az én érkezésemmel gyökeresen nem szakítunk a tradicionális irányvonallal, és bár ez eddigieknél nagyobb hangsúlyt kapnak a kézmozdulatok, a számaink moderintása, vagy talán még inkább frissessége elsősorban a térformák látványosságából és a lépéssorok ötletességéből fakad. Ezen a téren érzem a legnagyobb jelentőségét annak, hogy showtáncosi tapasztalataimat kamatoztassam. Célom, hogy ezzel is hozzájáruljak ahhoz a megújuláshoz, amelyet a táncegyüttes a neve megváltoztatásával is kifejez, és immár Gaelic Thunder néven dolgozik az újabb sikerekért.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük